LAPORAN SUMMER CAMP K-LINK CARE CENTER

     Pada 10 dan 11 Februari 2018 yang lepas,  summer camp K – Link Care Center telah diadakan di Villa Adam Shamil, Ulu Yam. Tujuan summer camp ini diadakan adalah untuk memupuk disiplin dan semangat kerjasama pelajar secara individu dan berkumpulan. Selain itu, program ini untuk membina semangat dan meningkatkan keyakinan diri dalam menghadapi cabaran hidup yang akan datang. Ia juga merupakan salah satu usaha untuk melengkapkan pelajar-pelajar dengan ilmu-ilmu yang perlu untuk mereka menempuhi kehidupan dalam dunia yang penuh dengan pelbagai cabaran dan dugaan.

     Semua peserta  telah berkumpul seawal 8.30 pagi di Center dan bertolak ke Villa Adam Shamil. Setibanya di Villa  pelajar bersama guru menunaikan solat dhuha dan diikuti bacaan ruqyah. Sesudah ruqyah, aktiviti diteruskan dengan melihat kawasan.

 

   PELAJAR TIBA DI VILLA ADAM SHAMIL

     Hampir jam 11.30, para pelajar melakukan aktiviti memasang Khemah yang dibantu oleh guru-guru. Seterusnya pelajar rehat sebelum menikmati makanan tengahari. Selepas makan tengahari, para pelajar bersiap untuk solat zuhur berjemaah yang diketuai oleh salah seorang guru. Seterusnya aktiviti cara belajar sembelihan ayam yang di ketuai oleh Pak Dan (penjaga Villa Adam Shamil) dan selepas itu, aktiviti melihat sekitar kawasan kandang ayam dan kawasan kebun Villa Adam Shamil. Diikuti dengan solat asar berjemaah. Sesudah solat asar, peserta telah pergi melihat kawasan kampung dan mandi manda di sungai yang berdekatan.

 

  

PELAJAR DALAM KHEMAH

 

 

AKTIVITI MANDI MANDA DI SUNGAI

     Selepas aktiviti mandi manda di sungai yang berhampiran dengan Villa pelajar pulang ke Villa dan menguruskan diri sebelum dihidangkan makan malam pada jam 6.30 petang. Seterusnya para guru dan pelajar bersiap sedia untuk ke surau Villa Adam Shamil bagi menunaikan solat maghrib & isyak. Sejurus selepas solat isyak, para pelajar dan guru-guru membuat persiapan untuk sesi pembakaran BBQ dan minum malam.

AKTIVITI SOLAT BERJEMAAH

     Pada hari Ahad, seawal jam 4:30 pagi, para guru dan pelajar bangun dari tidur, berwudhuk dan bersiap untuk qiammulail dan solat subuh yang di ketuai oleh Cikgu Syafie dan Cikgu Fikri. Seterusnya pada pukul 8:00, pelajar turun untuk jogging di sekitar Villa Adam Shamil yang diketuai oleh Ustazah dan sebelum itu para pelajar dan guru melakukan Senamrobik yang diketuai oleh Cikgu Tashrik.

    Pada pukul 9.00 pagi, para pelajar dan guru-guru sarapan pagi yang disediakan oleh Cikgu Nuni dan Cikgu Ifa. Selepas sarapan pagi para pelajar dan guru-guru melakukan aktiviti solat dhuha yang diketuai oleh Cikgu Zulkhairi dan selepas solat suhat dhuha para pelajar di bawa oleh guru-guru melihat haiwan-haiwan yang ada dekat Villa Adam Shamil seperti Kucing, arnab, angsa, dan ayam.

     Pada pukul 12.00 tengah hari, para pelajar dan guru-guru makan tengah hari yang disediakan oleh cikgu Nuni dan Cikgu Ifa sebelum mengemas barang-barang dan mengemas khemah dan juga aktiviti gotong royong di sekitar Villa Adam Shamil. Selepas solat zuhur para pelajar dan guru-guru bertolak pulang ke center.

     Sekitar pukul 3.00 petang para pelajar dan guru-guru, tiba di center klink care dan para pelajar dijemput oleh ibubapa pelajar masing-masing dan  semua hadirin mula bersurai. Kesimpulanya program summer camp yang kali ketiga dianjurkan kali ini dan kali pertama para pelajar keluar tidur Dari center  diteruskan lagi untuk tahun akan datang dan pihak K-Link Care Center akan cuba memperbaiki apa yang kurang sepanjang summer camp ini berlangsung.

Disediakan oleh,

MOHAMAD ZULKHAIRI BIN ABDULLAH